Spaghetti Squash & Meatballs, at 1 am

Sausis 31, 2018 m Daržovės, Mėsa,
Komentarai (4)

 

 

Šį patiekalą su spagetiniu moliūgu vietoje įprastinių makaronų gaminau todėl, kad mano vaikai ir aš savo kasdieniniuose racionuose vis dar stengiamės kiek įmanoma riboti angliavandenius. Tai buvo antrasis mano bandymas su šia daržove. Pirmasis buvo kažkada labai seniai, net neprisimenu kada ir kaip aš visa tai gaminau. Tada spagetinis moliūgas man matyt ypatingo įspūdžio nepaliko, nes, kaip jau minėjau, nieko neprisimenu. Antrasis bandymas buvo gerokai įsimintinesnis, todėl ir dalinuosi receptu.

Recepto čia tiesiog kaip ir nėra. Moliūgas subadomas peiliu, kad greičiau iškeptų, įkišamas visas į mikrobangę ir kepinamas ten tol, kol suminkštėja, maždaug 10 minučių, arba ilgiau, arba trumpiau, priklausomai nuo Jūsų mikrobangės galingumo. Jeigu neturite mikrobangės, tai galima kepti orkaitėje, perpjautą pusiau arba visą, internetuose rasite masę patarimų.

Tiems, kas tokio spagetinio moliūgo nesate ragavę, pranešu, kad tai yra iš tiesų labai šauni daržovė, super paprasta pagaminti ir tikrai labai skanu. Išvaizda tiesiog identiška spaghetti tipo makaronams; tekstūra irgi panaši; moliūginai makaronai standūs, nesulipę, nesukritę, ryškiai geltoni ir gražūs. Skonis ne makaronų, bet ir ne moliūgų, labai švelnus, puikiai derės su visokiausiais padažais, mėsiškais ir vegetariškais; jį galima kuo drasiausiai naudoti visokiausiems apkepams ir kt. patiekalams, kur dėtumėte makaronus. Trumpai tariant, tai tikrai yra dėmesio verta daržovė, rekomenduoju būtinai pagaminti ir paragauti.

Šį sykį aš spagetinį moliūgą gaminau su savo tradiciniais jautienos kukuliais ir pomidorų padažu. Kukulius iškepiau iš vakaro, ištroškinau juos pomidorų padaže, paskui viską padėjau šaltai. Iš ryto, kol ruošiausi į darbą, mikrobangė man iškepė moliūgą, aš jį greitai išpurenau, sudėjau į gražią lėkštę, vienas-du nufotkinau prie dienos šviesos, ir išbimbiau į darbą. O vakare, kai visi susirinkom į namus, po ilgos dienos, po darbų, po visos užklasinės veiklos ir po visų sportų bei treniruočių, man beliko tik viską staigiai pašildyti, ir per penkias minutes vakarienė buvo paruošta.

Naktinis vakarienių gaminimas rytdienai jau yra įsisenėjusi mano gyvenimo tradicija. Kitaip tiesiog nebeįmanoma, nes aš namo parsirandu labai vėlai, ir laiko vakarienės gaminimui niekada nebelieka. Todėl gaminu tai, ką nesunku pašildyti ir ką galima pagaminti iš vakaro. Arba, tiksliau, naktį, kai visi sumigę, kai stalas nukraustytas, indai suplauti, pietų lauknešėliai sukomplektuoti, katinas ir šuniukas pašerti, šuniukas pavedžiotas, skalbiniai surūšiuoti, kai galima įsijungti savo mėgstamą Country radijo stotį ir neskubant bei nesiblaškant prišinkuoti kukulių, arba išvirti sriubą, arba iškepti netikrą zuikį, arba kažką panašaus, paprasto, pašildomo, naminio. Štai toks yra mano naktinis gyvenimas, dažniausiai prie puodų, su įterptomis feisbuko žinutėmis nuo nemiegančių draugų, su country melodijų paniūniavimais, iki kokių 2:30 ryto. O kartais ir dar vėliau.

Išsikepkit tą spagetinį moliūgą. Tikrai nepasigalėsit.

Ačiū, kad užsukote.

Aušra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spagetinis moliūgas su jautienos kukuliais ir pomidorų padažu

 

Duonos trupiniams:

½ kepaliuko baltos duonos

¼ stiklinės alyvuogių aliejaus

4 skiltelės česnako, perspaustos peiliu, bet nesutrintos

Saujelė šviežių raudonėlio lapelių

Saujelė šviežių baziliko lapelių

Sauja šviežių petražolių

3 ančiuvių file

1 nedidelis svogūnas (arba šalotės svogūnas), labai smulkiai supjaustytas

Druskos

Šviežiai maltų juodųjų pipirų

 

Kukuliams:

0,5 kg lieso jautienos faršo

1 kiaušinis

Duonos  trupiniai

Alyvuogių aliejaus kepimui

 

Padažui:

2 L trintų pomidorų savo sultyse

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

4 skiltelės česnako, perspaustos peiliu, bet nesutrintos

1 spagetinis moliūgas

Parmesano sūrio 

Duoną supjaustyti storomis riekėmis ir sumalti virtuviniu kambainu iki stambių trupinių.

Didelėje keptuvėje ant silpnos ugnies pakaitinti ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus. Į šiltą aliejų mesti perspaustas česnako skilteles ir pakepinti, kol lengvai pagels. Suberti raudonėlio ir baziliko lapus, smulkiai supjaustytą svogūną ir pakepinti, kol svogūnai suminkštės. Suberti duonos trupinius ir dar pakepinti, kol trupiniai vos vos apskrus. Nukelti nuo ugnies. Paskaninti druska ir šviežiai maltais pipirais. Keptuvės turinį supilti atgal į virtuvinį kombainą, įmesti ančiuvių file, petražoles ir kelis kartus permalti, kol viskas gražiai susismulkins.

Dideliame dubenyje sumaištyi jautienos faršą, kiaušinį ir paruoštus duonos trupinius su prieskoniais. Rankomis formuoti golfo kamuoliuko dydžio kukulius ir juos dėlioti ant didelės lėkštės arba padėklo. Kai visi kukuliai bus paruošti, juos uždengti maistine plėvele ir įkišti kokiam pusvalandžiui (galima ir kelioms valandos arba pernakt) į šaldytuvą.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Į karštą aliejų dėti po kelis kukulius, kad jie galėtų laisvai nesigrūsdami kepti, ir apkepinti, kol apskrus iš visų pusių. Apkeptus kukulius perkelti ant popieriniais rankšluostėliais ištiestos skardos.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Suberti perspaustas česnako skilteles ir apkepinti, kol gražiai apskrus iš visų pusių. Supilti trintus pomidorus, įberti druskos, pipirų, keptuvę uždengti ir padažą pakaitinti. Į karštą padažą sudėti visus apkepintus kukulius, atsargiai pamaišyti, kad visi kukuliai būtų panirę padaže. Keptuvę uždengti. Sumažinti ugnį. Troškinti maždaug 1 valandą, kol kukuliai pilnai išvirs, o padažas sutirštės. Nukelti nuo ugnies.

Moliūgą keliose vietusoe subadyti aštriu plonu peiliu. Kaitinti mikrobangėje krosnelėje maždaug 10-12 minučių, kol suminkšės. Moliūgą parpjauti pusiau, išskobti ir išmesti sėklas. Išskobti moiūgo mikštimą, sudėti į platū žemą dubenį, išpurenti šakute. Uzbarstyti druskos, parmezano, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Tiekti tuojau pat, su pomidorų padažu ir karštais jautienos kukuliais. 

 

 

 

Spaghetti Squash & Meatballs

 

Breadcrumbs:

½ loaf white sourdough bread

¼  cup olive oil

4 cloves garlic, smashed with a knife (but still whole)

1 small bunch fresh oregano leaves

1 small bunch fresh basil leaves

1 handful fresh parsley

3 anchovy fillets

1 shallot (or 1 small onion), minced

Salt

Freshly ground black pepper

 

Meatballs:

1 pound lean ground beef

1 egg

Breadcrumbs

Olive oil for frying

 

Sauce:

2 (28 ounce) cans of crushed tomatoes

2 tablespoons olive oil

4 cloves garlic, smashed with a knife (but still whole)

1 spaghetti squash

Parmesan cheese

Cut bread into thick slices and pulse in food processor to coarse breadcrumbs.

Heat ¼ cup olive oil in a large pan on low heat. Add smashed garlic and cook until lightly golden. Add oregano, basil and minced shallot; cook until shallots are soft. Add breadcrumbs and cook for a bit longer, until breadcrumbs are lightly toasted. Remove from heat. Add salt and freshly ground pepper. Transfer seasoned breadcrumbs from the pan back into food processor. Add anchovy filets and parsley. Pulse a few times until everything is nicely and uniformly chopped.

In a large bowl mix ground beef, egg and prepared breadcrumbs. Roll mixture into golf ball size meatballs and place them on a large plate or a tray. When all meatballs are made, cover them with plastic wrap and place them in refrigerator for at least 30 minutes (or a few hours, o even overnight).

Heat a large pan on medium heat, add 2 tablespoons olive oil. Fry meatballs in hot oil, a few at a time, until they are browned on all sides. Do not crowd the pan with meatballs; cook them in batches that the meatballs had plenty of room around them.  Transfer browned meatballs onto a baking sheet lined with paper towels.

Heat large deep pan on medium heat. Add two tablespoons of olive oil. When oil is hot, add smashed garlic and cook until it is nicely toasted on all sides. Add crushed tomatoes to the pan. Season with salt and pepper. Cover the pan and cook until all sauce is heated through. Add browned meatballs to hot sauce, stirring and distributing the meatball gently that all meatballs would be submerged in sauce. Cover the pan and simmer on low heat for approximately one hour until meatballs cook through and sauce thickens. Remove from heat.

Pierce squash a few times with a thin knife. Microwave 10-12 minutes until soft. Cut squash in half, scoop out and discard seeds. Scoop out the flesh, place it into pasta bowl, fluff it with a fork, sprinkle with salt and parmesan, drizzle with olive oil. Serve right away, with meatballs and tomato sauce.

 



Palikite komentarą

Jūsų vardas *  Jūsų el * (nebus skelbiamas)
          Prisiminti mane
Jūsų komentaras  *    

CAPTCHA Image   Reload Image
Įveskite kodą *:




Vasaris 7 2018, 08:40 AM Super idėja. tikrai bandysiu, reikia tik moliūgą susirast. Savo augintą vieną milžiną dar turiu, bet jis netiks ir savo dydžiu ir tekstūra. Ir linkiu daugiau miego, nes čia žiauriai mažai Jums gaunasi.
AusraVasaris 7 2018, 10:11 AM :-)

Atsakyti į komentarą

IndraVasaris 2 2018, 06:20 AM Turiu prisipažinti, kad pirmą kartą ne tai kad matau, bet aplamai girdžiu apie spagetinį moliūgą. Gyveni žmogus ir mokaisi. Reikės pasidomėti. Atrodo labai gardžiai. Nuostabi vakarienė. Na, o taip naktinėti aš negalėčiau. Viskas, jau tas amžius, jei neišmiegu, tai jau amen. Įdomu Aušra, kada keliatės ryte? Galiu tik pasakyti, kad pavydžiu aš jums tos energijos šitiek visko nuveikti. :)
ŽanaVasaris 2 2018, 08:21 AM Bent jau RIMI būna parašyta- spagetinis ar sviestinis ir t.t moliūgas. Atkreipkite dėmesį.

AusraVasaris 2 2018, 11:02 AM Aciu, Indra; ir aciu Zana!! tie spagetiniai moliugai is isores atrodo kaip dynes; tokie ryskiai geltoni pailgi; gal pavyks rasti;

Atsakyti į komentarą

IngaMVasaris 1 2018, 07:38 AM Oho,Aušra, žiauriai skaniai atrodo. Man šį rudenį užaugo keli spagetiniai moliūgai, bet gėda prisipažinti, jie ir sugedo nepanaudoti:( Bet kas man labiausiai užstrigo, kad jūs taip vėlai einat miegot.:(Ar užtenka jėgų ir energijos kitą dieną? Man tai būtų AMEN, kimščiau kitą dieną saldumynus, kad energijos turėčiau:(
AusraVasaris 1 2018, 11:03 AM Inga, mano atvejui yra medicininis pavadinimas; OCD; taip kad energijos per krastus ir dar lieka; miegoti tiesiog nera kada;

Atsakyti į komentarą

LinaVasaris 1 2018, 02:23 AM Aciu uz dar viena, puikia ideja, ka pasigaminti! Labai laukiu,kada "susumuosite" pospuliariausius receptus ir jau,esu suplanavusi, kada visus juos isbandysiu metu begyje. Is Jusu blogo daug ka esu bandziusi, bet kada daug visko bandau, pasimeta, uzsimirsta. Tad sarasas bus labai naudingas dalykas ir ikvepimas. Ka dabar staiga atsimenu, tai kad pvz bazine blynu tesla labai prigijo ir blynus, dazniausiai, gaminu pagal si Jusu recepta.Aciu,kad dalinates,aciu uz idejas.
AusraVasaris 1 2018, 11:03 AM Lina, susumavimas tikrai bus;

Atsakyti į komentarą



my facbook page contact rss feed


food gawker - my galleryskoniu blogs

ETIKETĖS

abrikosai (7)
aguonos (16)
agurkai (14)
alus (5)
alyvuogės (4)
ananasai (12)
antiena (1)
apelsinai (37)
arbata (21)
arbūzai (3)
artišokai (1)
avietės (52)
avokadai (9)
baklažanai (7)
bananai (31)
bandelės (42)
blynai (40)
braškės (57)
Brie (2)
burokėliai (18)
bulvės (47)
citrinos (59)
cukinijos (10)
čederio sūris (21)
česnakai (6)
datulės (9)
dešrelės (9)
duona (54)
ėriena (5)
figos (9)
gervuogės (7)
gimtadieniai (38)
granatai (9)
grikiai (6)
grybai (19)
Halloween (22)
imbieras (27)
jautiena (40)
jogurtas (12)
Joninės (7)
jūros gėrybės (45)
Kalėdos (78)
karamelė (30)
kava (10)
keksai (45)
keksiukai (47)
kiauliena (37)
kiaušiniai (41)
knygos (45)
kokosai (36)
kopūstai (33)
Kovo 11-oji (11)
košės (8)
kriaušės (17)
kukurūzai (15)
ledai (53)
levandos (6)
Liepos 4-oji (12)
majonezas (8)
makaronai (51)
mangai (8)
maskarponė (28)
medus (30)
mėlynės (49)
mėtos (26)
moliūgai (53)
mocarela (17)
morkos (40)
Motinos diena (9)
Naujieji Metai (18)
nektarinai (6)
obuoliai (70)
ožkų sūris (13)
Padėkos diena (23)
paprikos (29)
paukštiena (44)
persikai (15)
pica (10)
pienas (4)
pomidorai (47)
pupelės (16)
pyragai (200)
pyragaičiai (41)
rabarbarai (28)
razinos (7)
ridikėliai (7)
riešutai (146)
rikota (38)
romas (14)
ropės (1)
ryžiai (22)
saldainiai (27)
salierai (8)
salotos (65)
sausainiai (101)
slyvos (13)
smidrai (13)
spanguolės (19)
sriubos (23)
sumuštiniai (38)
svarainiai (1)
svogūnai (26)
šokoladas (160)
špinatai (7)
Tėvo diena (3)
tortai (100)
uogienė (19)
uogos (117)
Užgavėnės (15)
vaisiai (134)
Valentino diena (21)
varškė (11)
Vasario 16-oji (7)
Velykos (32)
veršiena (1)
virtiniai (6)
viskis (20)
vynuogės (4)
vyšnios (25)
žaliosios citrinos (19)
žirneliai (24)
žuvis (51)